Sunnuntain Kaleva julkaistaan näköislehtenä

Miksi sunnuntain Kaleva julkaistaan näköislehtenä, eikä painettuna lehtenä?

Kaleva on 7-päiväinen media, joka palvelee lukijoitaan verkossa vuoden jokaisena päivänä. Sunnuntain painettu lehti ilmestyy digitaalisena näköislehtenä, koska haluamme turvata Kalevan taloudelliset toimintaedellytykset tulevaisuudessa. Taloudellisesti vahva Kaleva on laadukkaan journalistisen sisällön tae. Kalevan toiminnan ydin on tuottaa lukijoilleen laadukasta sisältöä eri kanavissa.

Pohjois-Pohjanmaan pinta-ala on osapuilleen Tanskan suuruinen, mutta väestöä on alle kymmenesosa Tanskaan verrattuna. Pitkien välimatkojen ja harvan asutuksen takia kustannukset jaettua lehteä kohden ovat väistämättä suuret. Jakelu- ja painokustannukset kallistuivat rajusti vuonna 2022. Syynä kallistumiseen ovat kohonneet polttoaineiden ja sanomalehtipaperin hinnat, joiden ei arvioida halpenevan entiselle tasolle. Sanomalehtipaperin hinta kaksinkertaistui vuodessa.

Kuluttajakäyttäytyminen on myös muuttunut. Yhä useampi Kalevan lukija haluaa kuluttaa Kalevan tuottamia sisältöjä digitaalisesti. Kaikkiin painetun lehden tilauksiimme kuuluu digilukuoikeudet, jotka kattavat kaikki Kalevan verkkosisällöt sekä joka aamu julkaistavan näköislehden. Näköislehti tarjoaa nimensä mukaisesti painetun lehden digitaalisessa muodossa.

Mitä tapahtuu Kalevan tilaushinnalle?

Sunnuntain painetun lehden korvaaminen näköislehdellä ja muulla digitaalisella sisällöllä takaa sen, ettei painetun lehden hintaan tarvitse tehdä ylimääräistä hinnankorotusta vuodelle 2023.

Mitä uutta Kaleva tarjoaa lukijoilleen tilaushinnan vastineeksi?

Kalevan viikonvaihde uudistui toukokuun alussa ja lauantain lehden yhteyteen tuli uusi taustoittavaan journalismiin painottuvalla Huili-viikonvaihdelukemisto.

Minulla on viikonlopputilaus (la-su). Kuinka monta painettua lehteä saan jatkossa?

Saat perjantain ja lauantain lehdet painettuina. Ja tietysti kaiken digisisällön mukaan lukien näköislehden joka päivä.

Mitä tapahtuu sunnuntain lehden kuolinilmoituksille ja muille lukijailmoituksille?

Kuolinilmoitukset julkaistaan pääosin lauantain lehdessä. Lukijailmoitukset julkaistaan ma-la, sunnuntain näköislehdessä ei julkaista lukijailmoituksia.

Miten käy ristikoiden ja sudokujen?

Ristikot ja sudokut julkaistaan lauantain lehdessä.

Mistä voin lukea Kärppä- ja muut urheilusisällöt sunnuntaisin?

Urheilu elää hetkissä ja seuraamme tärkeimpiä tapahtumia Kalevan verkkosivuilla tässä ja nyt. Toki julkaisemme urheilusisällöt sunnuntain näköislehdessä – painetusta lehdestä tutussa muodossa. Urheilun suosituimpia sisältöjä Kalevassa ovat eri lajeista lähetettävät live-lähetykset eli striimaukset. Niiden määrää lisäämme edelleen jatkossa, ja kaikki tämä sisältö kuuluu myös painetun lehden tilaushintaan.

Haluaisin kovasti ottaa digin käyttöön, mutta tehtävä tuntuu vaivalloiselta. Mistä saan apua?

Painetun lehden tilaukseen kuuluvan digilukuoikeuden aktivoiminen on helppoa. Tarvitset vain toimivan sähköpostiosoitteen ja Kalevan asiakasnumerosi, jonka löydät tilauslaskusta. Näiden avulla luot Kaleva Media tunnuksen, jolla pääset lukemaan Kalevan digitaalisia sisältöjä. Voit joko katsoa lyhyen opastusvideon tai lukea kirjalliset ohjeet Kaleva Median digihaltuun-sivustolta.

Usein kysyttyjä kysymyksiä Kaleva Media tunnuksesta.

Henkilökohtaista apua tarvitseville järjestämme digiopastuksia kauppakeskuksissa ja muilla julkisilla paikoilla. Seuraa lehti-ilmoitteluamme aiheesta.

Ymmärrän, miksi muutos pitää tehdä, mutta silti sunnuntain painetusta lehdestä luopuminen tuntuu keljulta. Mikä neuvoksi?

Palvelujen digitalisoituminen koskee kaikkia toimialoja, myös mediaa. Muutos mediassa on ollut poikkeuksellisen nopeaa viime vuodet, ja ymmärrämme, että muutos voi ärsyttää osaa painetun lehden aamurutiiniin tottuneita lukijoitamme. Miksi juuri sunnuntain painettu lehti lakkaa? Tarvittavaa säästöä ei olisi saatu jonkun muun päivän painetun lehden lakkautuksella. Neuvomme on: anna digille mahdollisuus. Jos painettu lehti on sinulle tutuin tuote, on varhain aamulla julkaistava näköislehti monelle helpoin askel digitaaliseen maailmaan. Samalla pääset kokemaan kaiken Kalevan digitaalisen sisällön, jota painetussa lehdessä ei voi esittää.

Tarvitseeko minun tehdä tilaukselleni jotain?

Ei tarvitse. Jos tarvitset apua tai sinulla on kysyttävää, niin voit olla yhteydessä asiakaspalveluumme. Asiakaspalvelumme on auki arkisin klo 9–21 ja viikonloppuisin klo 9–17. Tavoitat meidät puhelimitse: 08 537 7610 tai verkossa asiakapalvelusivustoltamme.